Blog

Een correcte stocktelling in een mum van tijd? Geen probleem met RFID scanning.

Spendeert u soms dagen aan de jaarlijkse inventaris of moet uw bedrijf zelfs enkele dagen sluiten, om tot de conclusie te komen dat er nog altijd fouten zijn gebeurd? Gebeuren er fouten in de telling doordat een barcode niet goed scant? Liggen dezelfde producten op verschillende plaatsen in uw magazijn, wat de stocktelling bemoeilijkt? Wat als we u vertellen dat onder andere stocktellingen en stockbeheer een pak sneller en preciezer kunnen met RFID-technologie? Hoe leggen we u uit in deze blogpost.

De juiste stockniveaus doorheen het hele jaar

Met RFID scanning zijn inventarissen die dagen aan een stuk duren en verschillende werknemers van hun tijd beroven verleden tijd. Alle items die uitgerust zijn met een RFID-tag kunnen met één druk van een knop vanop afstand uitgelezen worden. Het is dus niet meer nodig om duizenden barcodes te scannen of zelfs manueel te tellen. Zo verricht u meer werk met minder mensen, zodat uw medewerkers zich weer kunnen concentreren op hun hoofdtaak binnen het bedrijf. Het risico op fouten wordt drastisch verminderd: vergeten producten, onleesbare barcodes en telfouten worden uitgesloten. Ook diefstal, tekorten door afwijkingen in de stockniveaus en andere problemen worden direct zichtbaar.

Indien u uw magazijn uitrust met vaste scanners heeft u constant een overzicht van waar uw goederen zich in het magazijn bevinden. Is er een product zoek geraakt? Dan kan u in de bewegingsportalen nagaan waar het product zich laatst bevond. Ook heftrucks kunnen uitgerust worden met RFID-technologie. Zo kan u steeds de locatie van paletten eenvoudig in kaart brengen. Dit bespaart zoektijd en beperkt bovendien fouten. 

Een RFID-scanner voor elke toepassing

RFID-scanners komen in twee verschillende categorieën: handheld scanners of fixed scanners. Handheld scanners zonder scherm worden sleds genoemd. Op deze apparaten worden de mobiele computers achteraf gemonteerd. Deze oplossing is ideaal voor bedrijven die al gebruik maken van eigen mobiele scanners voor hun magazijnmedewerkers: u kan de bestaande apparaten gewoon verder blijven gebruiken. Natuurlijk kan u ook altijd kiezen voor een handheld scanner met geïntegreerde mobiele computer.

De fixed variant kan u dan ook nog eens indelen in twee grote categorieën:

-   Een vaste scanner voorzien van antennes, die in alle richtingen kan scannen.

-   De transition scanners, die specifiek geplaatst wordt bij de in-/uitgang van een bepaalde zone of ruimte. Transition scanners kunnen dus monitoren welke goederen een bepaalde regio van uw magazijn binnen of buiten gaan.

Wanneer gebruik ik welke soort scanner?

Handheld scanners bieden het voordeel van mobiliteit. Als er vaak op verschillende locaties gescand moet worden, dan biedt deze vorm van RFID-scanner het hoogste comfort. Op een mobiele computer kan een medewerker alle informatie en de historiek van specifieke producten nagaan.

Vaste scanners zijn van een enorme waarde in grote magazijnen waar vaker iets zoekgeraakt of waar veel producten een lange weg afleggen. De bewegingen worden interactieloos vastgelegd, dus zonder het tussenkomen van een mens, wat human error uitsluit. Dankzij bewegingportalen kan u eenvoudig achterhalen in welke zone van het magazijn uw goederen zich bevinden.

We zien dat nogal wat bedrijven twijfelen over de eerste stap: waar begin je in zo'n proces, vaak zijn er veel "wat als..." vragen of worden zaken complexer voorgesteld dan nodig. Uiteindelijk hangt de keuze van welk soort RFID-scanner af van bedrijf tot bedrijf. Om tot een juiste mix van technologieën op maat van uw bedrijf te komen raadpleegt u best een RFID Solution Partner. Bij Microtron hebben we een grote expertise binnenshuis en zoeken we met u mee naar de juiste apparatuur voor uw bedrijf. We realiseerden al een optimalisatie van stockbeheer bij bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de logistieke sector, farmaceutische sector, retail en veel meer.

Bent u geïnteresseerd in hoe u de kosten en het ongemak van een lange jaarlijkse inventaris vermijdt? Bij Microtron staan we bekend om onze persoonlijke aanpak op maat van uw firma. Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak, we staan u graag te woord.

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download