Blog

Frisdrankengigant meet vanaf nu zelf elektromagnetische straling om werknemers te beschermen

Microtron begeleidt preventieadviseurs bij aankoop en gebruik Narda EM Fieldtester

Sinds 2016 moeten Belgische bedrijven de risico’s van hun elektromagnetische straling in kaart brengen om -indien nodig – maatregelen te nemen om werknemers te beschermen. Microtron begeleidde de Belgische vestiging van één van de wereldleiders in de frisdrankenmarkt in de aankoop van geschikte EM Fieldtester en trainde het team van preventieadviseurs in het adequaat gebruik hiervan. Zo kan het bedrijf zelf de elektromagnetische straling meten en de veiligheid van zijn werknemers garanderen.

We worden allemaal blootgesteld aan elektromagnetische straling. Denk aan gsm-netwerken, de microgolfoven of wifi. In sommige bedrijven kan de elektromagnetische straling oplopen tot boven de wettelijke vastgestelde norm en vormt het een risico voor werknemers. Er zijn vele oorzaken van té hoge elektromagnetische straling: grote transformatiekasten, machines met aandrijfmotoren, maar evengoed tien microgolfoven die tegelijkertijd in een grootkeuken simultaan werken.

Om straling te meten kunnen bedrijven een beroep doen op externe firma’s, maar die controles zijn duur. Grote bedrijven kopen daarom liever zelf test- en meettoestellen waarmee de  preventieadviseurs hun controles uitoefenen. Het is voor deze ondernemingen niet alleen budgettair interessant, er kan ook veel sneller gereageerd worden bij vermoedens van risico.

Frisdrankengigant kiest traject bij Microtron: van analyse tot opleiding

Om de veiligheid van medewerkers te garanderen en straling binnen de verschillende Belgische vestigingen te meten, klopte deze wereldspeler aan bij Microtron. Als distributeur van hoogkwalitatieve Narda-testers, hebben we experten in huis die bedrijven stap voor stap begeleiden bij de aankoop van een eigen EM Fieldtester.

Risicoanalyse ter plaatse

Sommige bedrijven vermoeden dat er stralingsrisico’s zijn, maar zijn niet zeker. We sturen daarom steeds eerst een expert ter plaatse om een analyse uit te voeren en de plaatsen en situaties van mogelijke stralingsrisico’s in kaart te brengen.

Aanleveren van meettoestellen die passen bij EMV-veiligheidsbehoefte

Na analyse, adviseerde Microtron het bedrijf in de aankoop van twee Narda EM Fieldtesters die meest geschikt zijn voor gebruik door de preventieadviseurs van het bedrijf. Microtron zorgde voor de feilloze levering van de apparaten.

Opleiding van preventieadviseurs

Microtron werkte daarnaast een opleidingstraject uit voor het team van preventieadviseurs. We trainen hen in het concrete gebruik van de toestellen en in het begrijpen en analyseren van de meetresultaten. Het team leert ook de symptomen herkennen die bij mensen kunnen wijzen op blootstelling aan te hoge straling. Op die manier kunnen de preventieadviseurs elke situatie snel controleren en de nodige maatregelen nemen.

“De opleiding vinden we een belangrijke meerwaarde in de service van Microtron. Met onze eigen EM Fieldtesters kunnen we de werkomgeving nu zelf op regelmatige basis controleren waardoor we ook- indien nodig- snel maatregelen nemen. Het is voor ons een interessante investering die enorm bijdraagt aan de veiligheid voor de werknemers.” – preventieadviseur

Wilt u ook graag een analyse van de mogelijke stralingsrisico’s in uw bedrijf?

Contacteer ons vrijblijvend

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.