Blog

Hoe RFID de veiligheid van persoonlijke beschermingsmiddelen verbetert.

De barcode bestaat 50 jaar en heeft ondertussen zijn nut reeds ruimschoots bewezen. Toch zijn er enkele beperkingen verbonden aan barcodes. Gelukkig worden deze problemen dankzij nieuwe technologieën zoals RFID eenvoudig opgelost. Zo is ook bij de inventarisering van PBM’s RFID een slimme oplossing. 

Waardevolle bron aan informatie

RFID tags kunnen een grote hoeveelheid aan data bevatten. Bovendien is iedere tag uniek. Zo kan u steeds aan iedere tag specifieke informatie koppelen. Per PBM is het dankzij RFID dus mogelijk om algemene gegevens zoals de leverancier of het serienummer toe te voegen. Maar evengoed gedetailleerde informatie zoals wie de gebruiker is, wat de staat van het item is en welke beschadigingen er zijn, kan worden toegevoegd. 

Dankzij deze specifieke informatie per PBM kan worden voorkomen dat werknemers materiaal gebruiken dat afgekeurd of defect is. Daarnaast kan er een melding worden ingesteld die tijdig aangeeft wanneer een keuringscertificaat vervallen is of wanneer de volgende keuring moet gebeuren zodat dit niet vergeten wordt.

Snel en betrouwbaar inventariseren 

Ook de inventarisatie of tracking van PBM’s is cruciaal voor de veiligheid van je medewerkers. Dit kan helpen voorkomen dat men onbeschermd taken uitvoert, omdat bepaalde PBM’s niet beschikbaar zijn of omdat items vergeten worden. Met RFID maakt u komaf met papieren checklists en menselijke fouten. Zo kan u de inventaris van interventiewagens of magazijnen in een oogopslag checken. 

RFID maakt gebruik van radiosignalen die worden verzonden via een kleine chip. De meeste tags zijn in combinatie met de juiste mobiele scanner tot 7 meter ver leesbaar. Zo moeten items niet langer fysiek zichtbaar zijn bij het scannen. Bovendien gebruikt de tag de energie van de scanner waardoor er geen extra batterij nodig is. Op deze manier wordt het registratieproces veel sneller, efficiënter en foutloos. Al hangt alles natuurlijk af van uw toepassing en noden. Microtron begeleidt u bij uw keuze van de meest geschikte tag of reader. 

Moeilijke oppervlakken labelen

Indien u momenteel gebruik maakt van barcodes zal u reeds ondervonden hebben dat barcodes enkele beperkingen hebben. Barcodes zijn soms te groot voor bepaalde PBM’s, ze blijven niet goed kleven of worden snel onleesbaar door vuil en slijtage. RFID tags zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Zo zijn er tyrap tags, hard tags, on-metal tags, kledingtags …  Dankzij het brede aanbod aan mogelijkheden is praktisch elk item perfect te taggen met RFID. Welke tag u best kiest, hangt ook hier van enkele factoren af. Hoe groot is de PBM? Wat is het materiaal van de PBM? In welke omgeving zal de PBM gebruikt worden?

Effectieve totaaloplossing

Als one-stop-shop is Microtron perfect op de hoogte van de verschillende mogelijkheden en innovaties in RFID, barcodes en/of een combinatie van beide. Zo kunnen onze experten u steeds objectief adviseren en een softwarepakket op maat aanbieden. 

 

Wil u de veiligheid van uw PBM’s ook graag verhogen? Contacteer Microtron voor advies op maat van uw bedrijf.

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download