Blog

Zekerheid en snelheid van dataverkeer zijn van levensbelang in een ziekenhuisomgeving.

De afdeling Cathlabs van Universitair Ziekenhuis Brussel, locatie Jette, koos na een openbare aanbesteding voor een samenwerking met Cegelec en Microtron die voor een snelle uitrol tegen beheersbare kosten zorgden. Implementatiepartners Cegelec en Microtron rollen op dit moment een 10Gigabit netwerk uit, bestaande uit drie verschillende kleuren kabels in diverse lengtes binnen de laboratoriumomgeving.

De hoeveelheden data die ziekenhuisapparatuur creëert en verzendt neemt razendsnel toe. Eens in de vijf tot tien jaar is het tijd om bekabeling te vervangen. Het ziekenhuis zocht naar bekabeling in drie verschillende soorten kleuren voor evenzoveel soorten apparatuur. Toch was de kleurstelling niet de grootste uitdaging wel de minimale besteleenheid per kleur. De minimum besteleenheid (MOQ) bij veel kabelproducenten ligt op 25 kilometer waardoor Cathlabs UZ Jette met heel grote overschotten zou achterblijven. Cathlabs UZ Jette vroeg één kleur kabel van slechts anderhalve kilometer, een tweede kleur van vijf kilometer en een derde kleur van veertig. Microtron kon voor Cathlabs UZ Jette zijn fabrikant overtuigen om de MOQ op 5 kilometer te zetten waardoor de overschotten voor Cathlabs UZ Jette tot een minimum beperkt werden.

Kabels van uiteenlopende afmetingen

Het was deze differentiatie in de lengte van de bekabeling die er mede voor zorgde dat een aantal leveranciers niet kon voldoen aan de projectaanvraag. Cegelec en Microtron sloegen de handen in elkaar en een goed contact bij de kabelproducent bleek de sleutel tot het winnen van het bekabelingsproject.

“De uitdaging zat hem vooral in de minimale besteleenheid. Niet elke producent kon hieraan voldoen.” Deze besteleenheid (MOQ) lag bij veel kabelproducenten op 25 kilometer. Cathlabs UZ Jette vroeg en kreeg één kabel van slechts anderhalve kilometer, een tweede van vijf kilometer en een derde van veertig.

- Luc Devos, accountmanager

Niet geaarde kabels die wel voldoen aan CPR-wetgeving

Microtron’s fabrikant van unshielded Cat6A bekabeling in Israël was in staat om in korte tijd de koperkabel te produceren.

“Om tegemoet te komen aan de eisen qua levertermijn, hebben we het eerste deel van de benodigde kabels laten invliegen om het overige deel per boot hier naartoe te halen. ” De kabels zelf hebben ook specifieke eigenschappen. “Ze hebben niet alleen een topcapaciteit, maar bovendien zijn ze niet geaard. Vooral dat laatste maakt het ingewikkelder om aan brandveiligheidseisen, de CPR-wetgeving, te voldoen, maar de kabel voldoet aan de CPR wetgeving omdat hij de Cca s1d1a1 goedkeuring heeft. Bekabeling mag vuur niet verspreiden.”

- Luc Devos, accountmanager

Elk type apparatuur krijgt eigen bekabeling

De moderne apparatuur van de afdeling waar artsen katheters plaatsen heeft dankzij de nieuwe bekabeling de beschikking over een datasnelheid van tien gigabyte per seconde. Daarmee kan de afdeling zeker tien jaar verder. Elke kleur kabel is in gebruik voor een specifiek type apparatuur, wat duidelijkheid verschaft bij eventueel noodzakelijk onderhoud of de verplaatsing van apparatuur.

Trainen van ziekenhuistechnici

Uiteraard vereist het UZ van zijn implementatiepartners kennis van zaken. De technici van Cegelec konden dan ook rekenen op een uitgebreide training van Microtron om de kabels en de connectoren met het netwerk te verbinden.

We geven een training over hoe de technici zelf connectoren aan de kabels kunnen zetten. Dat is een service naar onze klant, Cegelec, toe waarbij ze leren omgaan met een product dat ze nog niet kennen. Het is een goede manier om eventuele weerstand weg te nemen. We gaan uitleggen, uitmeten en testen, waarbij elke test moet voldoen aan de norm. Uiteindelijk werkt het ziekenhuis ongeveer tien jaar met de kabels, waarbij ze op dit moment de maximale capaciteit ter beschikking hebben.”

- Luc Devos, accountmanager

VOORDELEN KABELPROJECT EN LEVERANCIERSKEUZE

De voordelen van de keuze van Cathlabs UZ Jette voor Cegelec en Microtron zijn heel overzichtelijk. De kabels zijn op tijd beschikbaar in de gewenste lengtes en kleuren.

Door onze ruime ervaring is de kans op fouten en herstelwerk tot het absolute minimum beperkt. Tenslotte beschikken de laboratoria over meer datasnelheid dan ze op dit moment nodig hebben. Dat geeft zekerheid naar de toekomst toe.” Luc Devos verwacht dat meer bedrijven vergelijkbare projecten willen uitvoeren. “We helpen organisaties uiteraard graag bij het zetten van de stap naar meer datasnelheid.”

- Luc Devos, accountmanager

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download