Blog

Zo zorgt Microtron ervoor dat jouw 5G netwerk veilig en wettelijk conform is

Met 5G maak je een einde aan netwerkproblemen en zorg je ervoor dat alle gebruikers kunnen genieten van een snelle en stabiele dataverbinding. Maar nóg belangrijker dan een betrouwbaar netwerk is uiteraard de veiligheid van je gebruikers en personeel. Daarom moeten de stralingsniveaus binnen je netwerk te allen tijde nauwkeurig gemonitord worden. Dat is waar het werk van Microtron begint! Wij leveren niet enkel elektromagnetische meetapparatuur om gevaarlijke straling te detecteren en in kaart te brengen, maar staan je ook bij met advies en opleidingen.

Wat doet 5G?

Om een tekort aan bandbreedte te voorkomen op locaties waar het mobiele netwerk intensief wordt gebruikt, maakt 5G gebruik van Beam Forming. Dit betekent dat meerdere antennes gericht worden op een bepaalde zone om hier het signaal (tijdelijk) te versterken. Dit zorgt dus voor meer bandbreedte, maar ook een hogere stralingsconcentratie.

Hoe gaan we om met de gevaren van 5G?

In een ongecontroleerde omgeving kan een verhoogde straling gevaren met zich meebrengen.

Daarom legde de overheid standaarden op die de maximale hoeveelheid straling in een bepaalde zone reguleren. De controle op deze maximumwaarden gebeurt in twee fases.

De operator verantwoordelijk voor de infrastructuur en het beheer is verplicht om na de installatie de stralingsniveaus op te meten en de apparatuur bij te stellen indien de normen worden overschreden.

Afhankelijk van je locatie zal ook het Belgische (BIPT), Nederlandse (Agentschap Telecom) of Luxemburgse instituut voor telecommunicatie een bijkomende controle uitvoeren.

Om te zorgen dat deze dubbele keuring snel en accuraat verloopt, beschikt Microtron over gespecialiseerde monitoring apparatuur. Onze EU-gekeurde Narda stralingsmeters stellen telecomoperatoren en veiligheidsagentschappen in staat om makkelijk en nauwkeurig het stralingsveld van een 5G netwerk in kaart te brengen.

Tijdige stralingsdetectie houdt iedereen veilig

De veiligheid van de gebruikers wordt doormiddel van die dubbele keuring gegarandeerd. Maar wat met de mensen die in de nabijheid van een zendmast werken? Ook voor het dagelijks beheer beschikt Microtron over een arsenaal aan meetinstrumenten die je personeel beschermen en waarmee storingen in het netwerk in een mum van tijd kunnen worden opgespoord.

Met de compacte Narda RadMan series is iedereen beveiligd tijdens het werk in en om de zendmast of communicatie installatie. Deze mobiele PBM (persoonlijk beschermingsmiddel) waarschuwt de drager tijdig voor te hoge straling doormiddel van vibraties en geluidssignalen.

Omdat ook storingen een indicatie kunnen zijn dat er iets misloopt in je netwerk, is het belangrijk om interferentie onmiddellijk te lokaliseren. De draagbare Narda SignalShark kan niet enkel aan hoge snelheid radiofrequenties meten, maar ook analyseren.

Met deze toepassingen zorg je ervoor dat je personeel in alle veiligheid en zonder zorgen z’n werk kan doen, zonder verlies van comfort.

Meten én weten: zo werkt Microtron mee aan de veiligheid van je netwerk

Een stralingsmeter is enkel betrouwbaar indien hij correct is gekalibreerd. Zonder een goede ijking levert hij geen juiste resultaten en dit brengt de veiligheid van je medewerkers in het gedrang. Daarom zorgt Microtron ervoor dat al z’n meters correct gekalibreerd zijn volgens de wettelijke normen.

Maar hoe accuraat en betrouwbaar onze meters ook zijn, je veiligheid is pas echt gegarandeerd wanneer je ook exact weet hoe je apparatuur werkt. Microtron levert daarom niet enkel de EMF apparatuur, maar staat je ook bij met advies en desgewenst opleidingen.

Zo geniet iedereen enkel van de voordelen van een snel en veilig 5G netwerk, zonder de kopzorgen.

Ben jij geïnteresseerd in een veilig 5G netwerk? Microtron geeft je advies over de meetapparatuur die het best aansluit bij de noden van jouw bedrijf. Contacteer ons of bekijk alvast eens ons uitgebreide productgamma online.

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download