Blog

Netwerken en bekabeling: van advies tot totaalaanpak

Eind 2017 komt scholengroep TUMULI uit Tienen aankloppen bij Microtron voor de installatie van bekabeling en netwerken in enkele schoolgebouwen. Na een eerste proefproject in Zoutleeuw, is de scholengemeenschap overtuigd van de expertise en de totaalaanpak van Microtron. Even later volgen er nog een renovatieproject in Tienen en een nieuwbouwproject in Tongeren. De start van een vruchtvolle en flexibele samenwerking.

Tijdens een eerste verkennend gesprek met Microtron, begin 2018, kadert scholengemeenschap TUMULI de verschillende renovatieprojecten die op til staan. Ze plannen onder meer om de bekabeling in enkele bestaande scholen volledig te vernieuwen, maar zitten met heel wat vragen. Hoe pakken ze zo’n renovatieproject best aan? Hebben ze een gespecialiseerd installateur nodig? Moeten ze de projecten volledig uitbesteden?


Microtron geeft hen gepast advies, presenteert de verschillende samenwerkingsmogelijkheden en doet ook meteen concrete voorstellen m.b.t. de keuze van bekabeling.

 

Proefproject: nieuwe bekabeling voor campus Zoutleeuw

De klantgerichte no-nonsenseaanpak van Microtron slaat aan en meteen worden concrete plannen gemaakt voor een proefproject op de campus Zoutleeuw. Hier moet de bestaande netwerk bekabeling hoognodig vervangen worden. Het volledige gebouw moet voorzien worden van een goed functionerend netwerk, aangepast aan de huidige en toekomstige noden van een modern schoolgebouw.


Microtron stelt voor om een snelle koperbekabeling met glasvezel backbone te installeren. Ze berekenen in detail hoeveel kabels, wandkasten, staande kasten, patchpanelen, panelen voor cable management en connectoren nodig zijn. Deze informatie wordt in een overzichtelijk netwerkplan samengevat en samen met de materiaalofferte aan de klant bezorgd.


Voor de installatie worden er drie mogelijkheden besproken:

1. De techniekers van de scholengroep installeren zowel de koperbekabeling als de fiberbekabeling (na een dag opleiding door Microtron).

2. Microtron staat in voor de installatie.

3. De scholengroep stelt een installateur aan.


De keuze valt op een combinatie van 1 voor de koperbekabeling en 3 voor de glasvezel backbone. De installatie wordt uiteindelijk uitgevoerd in april en mei, tot grote tevredenheid van de scholengemeenschap.

 

Verdere samenwerking als leverancier, adviseur én service provider

In juni 2018 vatten scholengroep TUMULI en Microtron samen een nieuw renovatieproject aan. Ditmaal moet het volledig netwerk van de campus OLV Tienen vernieuwd worden. Microtron berekent en levert opnieuw de benodigde materialen en adviseert de klant over de beste en meest efficiënte manier om deze te installeren. Enkele weken later wordt er gestart met de installatie van de nieuwe koper- en fiberbekabeling.


Tijdens de evaluatievergadering van dit project, haalt het IT-team van de scholengemeenschap haar ontevredenheid aan over de uitvoering van een nieuwbouwproject voor de campus KaSo Tongeren-Borgloon. Hier blijkt 85 % van de aansluitingspunten, uitgevoerd door een externe installateur, niet te werken. Als blijkt dat het afleveren van testrapporten niet in het lastenboek is opgenomen, staat de scholengroep voor voldongen feiten.


Microtron raadt aan om testen uit te voeren met de gecertificeerde WireXpert om de installateur op zijn plichten te wijzen. Deze testen bevestigen de eerdere vermoedens: slechts 15% van de aansluitingspunten blijken te werken. Aanvullend zorgt Microtron voor generieke lastenboekteksten die voor toekomstige projecten gebruikt kunnen worden.


“De volledig uitgewerkte lastenboekteksten garanderen ons een duidelijke en ondubbelzinnige materiaalkeuze”, zegt de IT-verantwoordelijke van TUMULI. “Aannemers kunnen op deze manier niet 'te creatief' omgaan met materialen maar moeten zich houden aan de nodige voorschriften en bepalingen.”


Dankzij de gedetailleerde workflow van Microtron kan TUMULI soortgelijke problemen in de toekomst vermijden.

 

Service op maat voor bekabelingsprojecten

De samenwerking tussen Microtron en scholengemeenschap TUMULI is een groot succes. De IT-verantwoordelijke van de scholengroep verwoordt het als volgt: “Microtron heeft heel wat professionele kennis en expertise in huis. De samenwerking biedt ons als IT-team kalmte en rust omdat we weten dat we steeds bij een sterke partner terecht kunnen!”


Zoals veel scholengroepen hebben zij baat bij een betrouwbare partner die hen bijstaat bij de vernieuwing van koper- en glasvezelbekabeling. De bestaande netwerken in scholen zijn vaak verouderd en de opkomst van nieuwe technologie vereist nieuwe infrastructuur met glasvezelbackbone. Microtron analyseert de bestaande situatie en stelt op basis van de noden de ideale netwerkarchitectuur en de beste materialen voor. Na levering en (hulp bij) installatie, geven ze ook advies en training op maat. De flexibele dienstverlening laat klanten toe om, afhankelijk van noden en budget, Microtron in te schakelen voor één facet of de totale aanpak van renovatie- of nieuwbouwprojecten.


Problemen met uw huidig netwerk of plannen voor de installatie of renovatie van uw bekabeling?


CONTACTEER MICROTRON

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.