Blog

Elektromagnetische straling meten: waarom en hoe?

Te veel elektrische of magnetische straling is schadelijk voor de gezondheid van wie in de buurt werkt of woont. Deze straling is niet zichtbaar, maar gelukkig wel meetbaar met het juiste meettoestel. De innovatieve Fieldman van Narda overtreft daarin al zijn voorgangers.

Effect op wie in de buurt komt

Rond stroomkabels en transformatoren hangt een elektromagnetisch veld. Des te meer volt, des te sterker en groter het stralingsveld errond. Die straling heeft een effect op mensen: lichaamsdelen die veel water bevatten - zoals ogen, knieschijven en hersenen - of metalen implantaten absorberen die straling en warmen op. Dat veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen, van hoofdpijn tot geboorte-afwijkingen.

Elektrische straling, hoe veel of schadelijk die ook is, merk je niet op. Heel sterke magnetische straling kan je wel voelen, omdat die je duizelig of misselijk kan maken. De ijzerdeeltjes in je bloed reageren immers op deze stralen.

Strenge, complexe normen rond EMF 

Om het negatieve effect te beperken, zijn er strenge en complexe normen rond hoeveel straling is toegelaten. Over de wifi in je woning hoef je je uiteraard geen zorgen te maken, die straling ligt ver onder de toegelaten bovengrens. Maar bij sterkere installaties moet elektromagnetische straling wel gemeten worden met een gespecialiseerd toestel, dat rekening houdt met de frequentie van de stralen: in fabrieken met grote elektrische machines en chromage- of lasateliers, rond gsm-, FM- en zendmasten, in de buurt van hoogspanningslijnen …

Goede, deskundige aansluitingen zorgen er trouwens voor dat een elektromagnetisch veld klein blijft en de normen gerespecteerd blijven. Een hoogspanningsmast is niet per definitie schadelijk, maar om dat te weten, is dus wel een gespecialiseerd meettoestel nodig.

De ideale tool voor uw preventiemedewerkers

Waarom het zo belangrijk is om straling te meten, tonen we graag aan met een voorbeeld bij een van onze klanten. Op een Belgische bedrijfslocatie van een grote multinational ging een receptioniste elke avond met barstende hoofdpijn naar huis. Onverklaarbaar, zo leek het, want die hoofdpijn verdween toen ze thuis was. Een stralingsmeting van de preventiemedewerkers toonde in enkele minuten tijd het probleem aan: de receptie bevond zich op enkele meters van verschillende enorme transformatoren waar hoogspanning werd omgezet in het juiste voltage voor de machines. Dit creëerde een enorm sterk elektromagnetisch veld, wat de hoofdpijn van de werknemer veroorzaakte. Voor de receptioniste werd meteen een andere werkplek voorzien.

Voortdurend meten, testen en rapporteren

Ook de ervaring van een grote busbouwer illustreert het nut van regelmatige, vakkundige, preventieve metingen. Elektrische bussen ervaren voortdurend schokken wat voor problemen kan zorgen aan de high voltage-bekabeling. Het meest voorkomende probleem is dat de mantels loskomen en er zo kabels zijn met een open einde. Dit kan kan voor verdere schade aan de bus zorgen en zelfs schadelijk zijn voor chauffeur en passagiers. Door op regelmatige tijdstippen stralingsmetingen te doen, kan er snel ontdekt worden of er beschadigde kabels zijn en kan er ingegrepen worden nog voor er ernstige schade is.  

Snellere en betere meting met een Fieldman

Microtron biedt je de beste meetapparatuur op de markt: de nieuwe Fieldman van Narda. Met een Fieldman heb je geen aparte toestellen meer nodig voor elektrische en magnetische veldsterktes. Door de antenneprobe te wisselen, kun je wisselen van type veld. Je kan ook de  bestaande antennes van jouw oude Narda meettoestel blijven gebruiken met een antenne-adapter.

De troeven van de nieuwe Fieldman op een rijtje

  • De Fieldman is automatisch gekalibreerd.
  • Hij is uitgerust met een afstandssensor, temperatuursensor en humiditiesensor. 
  • In België gelden verschillende normen voor straling, een complexe regelgeving. Maar de Fieldman maakt dat simpel: je stelt de grenswaarden die je wil controleren in en het toestel zegt meteen of die worden overschreden wanneer je gebruik maakt van shaped probes.
  • Het vernieuwde design is gebruiksvriendelijk: toetsen in plaats van een touchscreen, een iets grotere display die leesbaar is in de zon en een zwarte kleur in plaats van geel. In weer en wind, met handschoenen aan, kan je de Fieldman bedienen.
  • Met één softwarepakket kan je de data van de Fieldman (en andere Narda-toestellen) inladen, analyseren, aanvullen en in een rapport weergeven.
  • Extra optie: kies voor een opleiding op maat van je medewerkers waardoor ze foutloos met de Fieldman aan de slag kunnen.

Heb je interesse in deze Fieldman? Contacteer ons en we komen graag langs voor een gratis demo. Jullie experts in EMF safety zien de Fieldman (en andere Narda-apparatuur) ter plekke in actie.

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download