Blog

Uw magazijnbeheer digitaliseren en efficiënt data capteren: RFID, barcode of een combinatie van beide?

Op zoek naar manieren om kosten en tijd te besparen bij uw magazijnbeheer door te digitaliseren? Objecten automatisch identificeren en deze informatie efficiënt te verwerken? Welke technologie, hardware en software is hiervoor het meest geschikt? De meest gebruikte techniek is nog steeds barcode maar RFID is niet voor niets aan een stevige opmars bezig. 

 

Hoe kiest u het juiste label?  

Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Het juiste label op de juiste plek in de juiste toepassing is belangrijker dan ooit om zo efficiënt, tijd- en kostenbesparend mogelijk te werken. Daarom zetten we alvast enkele belangrijke factoren op een rijtje die meer inzicht geven in de complexiteit van deze keuze. 

 

Van extreme toepassingen tot standaard oplossingen 

Zijn er specifieke omgevingsfactoren verbonden aan uw werkomgeving? Met meer dan 1000 verschillende soorten labels in ons gamma, is er voor elke toepassing een gepaste oplossing. Er zijn bijvoorbeeld labels die bestand zijn tegen hoge temperaturen en zo geschikt zijn om mee in de oven te gaan tijdens het productieproces. Maar er zijn ook labels die waterresistent zijn of die langdurig aan de zon blootgesteld mogen worden. Labels die lang moeten kleven op bepaalde ondergronden worden voorzien van aangepaste lijm. 

 

Line of sight, visueel contact 

Bij barcodes is visueel contact tussen het object en het leestoestel vereist, wat positief is voor de precisie van het scannen. Op deze manier kan u echt richten op één bepaald object. Dit maakt het creëren van unieke referenties ook zeer eenvoudig. Nadelig is wel dat als barcodes vuil worden of beschadigd worden tijdens het transport en hierdoor niet meer leesbaar zijn, ze ook niet meer scanbaar zijn. Bovendien is het erg tijdsintensief om alles afzonderlijk te gaan scannen bij onder andere de opmaak van een inventaris. 

RFID werkt ook als het object niet visueel zichtbaar is voor de scanner. Zo kan u in enkele seconden grote aantallen in een ruimte scannen. Bovendien kan RFID ook in beperkte mate door objecten heen scannen. Honderden producten in een kartonnen doos, moeten bijgevolg niet meer apart uit de doos worden gehaald om te scannen. Dit laat toe om bestaande processen te optimaliseren qua snelheid met soms enorme tijdswinsten als gevolg. Ook scanfouten worden geminimaliseerd met RFID. 

 

Welke oplossing voor uw specifieke toepassing? 

Indien grote objecten zoals meubels toch één voor één gescand moeten worden, is RFID misschien niet echt een toegevoegde waarde. Voor goedkope artikelen is een duurder RFID label vaak ook niet optimaal. Om eenvoudig en snel de inhoud van een vrachtwagen te controleren is RFID dan wel weer handig. Dit kan door automatische portalen aan leverdokken te installeren. Het zou ook best kunnen dat de meest geschikte oplossing voor een specifieke toepassing bestaat uit een combinatie van barcodes en RFID. 

Technologie implementeren in uw bedrijf is niet zo eenvoudig. Zo zien we soms dat bedrijven foute oplossingen aankopen waardoor men kort nadien opnieuw dient te investeren in andere technologie die wel geschikt is. Daarom helpt Microtron bij het vinden van de juiste oplossing voor de juiste toepassing. 

 

Benieuwd welke oplossing het meest geschikt is voor uw werkomgeving? Contacteer Microtron en laat u adviseren door onze experten.  

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download