Blog

Voorraadbeheer met RFID of barcode labels? Kies de juiste labelprinter!

Het is de vraag die ieder logistiek bedrijf bezighoudt. Hoe maak ik mijn voorraadbeheer zo efficiënt mogelijk? Gebruik ik hiervoor het best barcodes of RFID-tags? En welke labelprinter kies ik om die barcodes of RFID-labels te printen? Deze keuzes hangen af van de set-up van je bedrijf, de aard van je goederen en vele andere factoren. Wij overlopen de belangrijkste zaken die de snelheid en gebruiksgemak van jouw voorraadbeheer bepalen.

RFID LABELS VS BARCODES: WELK VOORRAADBEHEER IS GESCHIKT VOOR JOUW BEDRIJF?

 

Welk productidentificatie systeem past het best bij jouw logistiek bedrijf, warenhuis of magazijn? Zowel een RFID-tag als een barcode heeft z’n voordelen en beperkingen als het erop aankomt om snel grote hoeveelheden producten in te scannen.

 

RFID staat voor RadioFrequentie IDentificatie. Net als bij barcodes heb je hiervoor een reader of lezer nodig. Het verschil ten opzichte van een barcode lezer is dat je RFID-lezer de labels niet moet kunnen “zien”.

 

Stel dat er enkele dozen staan tussen jou en het product dat je wilt scannen. Dan nog zal het radiosignaal van je reader probleemloos de RFID-tag bereiken. Waarop de tag een signaal met informatie zal terugsturen. Omdat je niet elk individueel pakket hoeft vast nemen en te scannen, kan je met RFID grote hoeveelheden producten tegelijk inlezen. Tenslotte zijn RFID-labels ook robuuster dan barcodes. Een kras of kreuk zal de werking van je label niet hinderen.

 

Zijn er dan enkel voordelen aan RFID? Zeker niet. Scannen op afstand betekent ook dat er een grotere kans is dat je RFID reader een verkeerd signaal oppikt (cross-read).

Bovendien zijn niet alle omgevingen even geschikt voor RFID-systemen. Het radiosignaal dat naar je RFID label wordt gestuurd, kan namelijk gehinderd worden door water en metalen. In dit soort omgevingen kan een barcode scanner dan weer een uitkomst bieden.

 

DE LABELPRINTER KIEZEN VOOR JOUW LOGISTIEKE NODEN

 

Of je nu een printer nodig hebt voor RFID of barcode prints. Als we het hebben over betrouwbare labelprinters, dan kunnen we niet om Zebra printers heen.

 

Heb je nood aan een stootbestendige labelprinter, klaar voor het zware werk?

Dan heeft Zebra een groot assortiment aan industriële labelprinters, bestand tegen stof en spatten. Bovendien hebben ze een grote laadcapaciteit die toelaat om enorme hoeveelheden labels te printen in een korte tijdsspanne. Heb jij labels nodig voor producten die vaak in weer en wind liggen? Met de industriële labelprinters van Zebra kan je gebruikmaken van duurzame lijmen die jouw labels in alle omstandigheden netjes op hun plaats houden.

 

Zit je in een kantooromgeving? Dan past een desktop printer misschien meer bij jou. Deze labelprinters zijn net zo betrouwbaar als industriële printers maar kleiner, mobieler en ze vragen ook minder van je budget.

 

Snel printen onderweg? Wil je je werknemers voorzien van een draagbare printer, makkelijk om mee te nemen en klaar voor een snelle print? Dan beschikt Zebra over een reeks mobiele labelprinters. Uiteraard niet ideaal voor grote hoeveelheden, maar wel functioneel, bestand tegen stoten en hardhandig gebruik.
 

HULP NODIG BIJ HET KIEZEN VAN JE IDEALE VOORRAADBEHEERSYSTEEM?

 

Ken je de ideale labelprinter voor jouw bedrijf en toepassing? Dan zijn er nog een aantal vragen die beantwoord dienen te worden om tot de optimale samenstelling van je labeling systeem te komen.

 

Niet enkel de papiersoort, maar ook de lijm moet afgesteld worden op de noden van je voorraadbeheer. Hoelang moet het label op je product blijven? Kan de lijm in contact komen met etenswaren? In welke omstandigheden worden je goederen bewaard? Dit zijn maar enkele van de vragen die helpen om het meest geschikte label te bepalen.

 

Tenslotte speelt ook het type RFID inlay een cruciale rol. Dit is het slimme onderdeel van je RFID label dat gekozen wordt op basis van onder andere het benodigde bereik van je labels en de toepassing waarin ze worden gebruikt.

 

Al deze factoren zijn cruciaal om tijd- én kwaliteitsverlies bij je voorraadbeheer te voorkomen.

 

WEET JE NIET HOE AAN DIT VRAAGSTUK TE BEGINNEN?

 

Geen probleem. Microtron bezit 40 jaar ervaring in B2B IT-oplossingen. Wij bespreken graag met jou je set-up, analyseren je noden en stellen oplossingen voor. Ons gamma en expertise reikt ver. Van labelprinters en toebehoren over IPC’s en netwerkvoorzieningen tot de nodige software integraties in jouw bestaande WMS/ERP systeem. Je kan ook kiezen voor onze totaalservice waarbij we al deze onderdelen op elkaar afstemmen om je voorraadbeheer zo efficiënt mogelijk te maken.

Klaar voor een efficiënt en gebruiksvriendelijk voorraadbeheer, op maat van jouw bedrijf? Contacteer dan Microtron. Onze experts staan voor je klaar!

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.